Źródłami tłuszczy nasyconych są np. tłuste mięsa, masło, smalec, śmietana, sery, czyli produkty pochodzenia zwierzęcego. Do tłuszczy nasyconych zaliczamy także niektóre oleje jak np. olej palmowy i olej kokosowy. Więcej informacji dotyczącej wszystkich kwasów tłuszczowych, znajdziesz w fenomenalnym artykule Macieja, który załączam niżej. [...]
[...] diecie. Jeżeli chodzi o smażenie, to warto do tego używać minimalnej ilości tłuszczu aby rozsmarować patelnię. Jako źródła warto wybrać olej kokosowy, masło klarowane, czy smalec. Polecam poczytać więcej na ten temat w artykule poniżej: https://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia Z kolei do smarowania pieczywa np. masło. [...]
Świetna robota. Najlepsze źródła t. nasyconych to masło, olej kokosowy, smalec i różnego rodzaju mięsa. Jeśli obwody i waga stoją w miejscu to zwiększ kalorykę o 100/200 i obserwuj. Natomiast jesli dalej rośniesz na obecnych kaloriach to tego nie ruszaj. Szymon pompa pozdrawia
Monkey mi się wbił ;-D Nie mogę edytować ;-D Wbić się przed taką kobiete to zaszczyt :D . Jak . wyżej , gdzie ważywa , owoce, zdrowe tłuszcze ( orzechy , lniany , ryby , awokado , smalec kokosowy ) gdzie kasze , makarony itp, inne miesa też sa dobre ( karkówka , szynka wieprzowa, wołowina, itp)
Mozna smazyc na samym teflonie. Do dlugiego smazenia uzywamy olejow stalych - smalec, kokosowy. Do krotkiego - oliwy z oliwek. Jajecznice ze wzgledu na krotki czas obrobki termicznej mozna smazyc na masle.
jak dodasz kcal to i BTW się zmieni. %-) ale białko może zostać. ;-) Urozmaicenie czyli nie sama pierś, ryż, owsiane, twaróg i oliwa, a wołowina, wieprzowina, chude i tłuste ryby, kasze wszelkiego rodzaju, awokado, oleje, masło, smalec, kokosowy itp, itd.
[...] stałymi i takich też właściwości nabiera tłuszcz, w którym tych kwasów jest dużo. Stosunkowo dużo kwasów nasyconych zawierają tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, np. smalec, masło, śmietana, ale występują one także w mniejszych ilościach w tłuszczach roślinnych, np. w oleju kokosowym ( śmietanka w proszku) i palmowym. Temperatura [...]
[...] sojowe moga powodowac niedobory wapnia i witaminy D, obydwa skladniki sa potrzebne dla zachowania zdrowych kosci. Wapn z rosolów na kosciach i witamina D z owoców morza, smalec i podroby chronia w krajach azjatyckich przed osteoporoza –nie przetwory sojowe. Mit: Nowoczesne przetwory sojowe chronia przed wieloma rodzajami nowotworów. [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] w niej, pomyślałem, że może jak by była ciepła to by się rozpuścił, ale trudno, zacząłem blendować, nic nie dało, też się olej nie wymieszał, dalej pływał taki biały jak smalec. Ale wiadomo, zrobiłem, to muszę wypić, żeby się wpi nie zmarnowało. Na koniec wyglądało nawet ciekawie, mimo, że woda była osobno, to olej się trochę ubił, jak [...]
[...] wolno sie utleniaja(paruja-wydzielaja wolne rodniki-rakotwórcze i niezdrowe) są to tłuszcze głównie o konsystenci stałej. Najlepiej smazyc zatem na tłuszczach : olej palmowy smalec olej kokosowy olej rzepakowy tłoczony na zimno reszta tłuszcyz raczej nie nadaje sie do smazenia chyba ze baaaardzo krótkiego(jajecznieca) ale nie polecam, bo to [...]
[...] suplementy MCT. Suplementy MCT są więc oczywiście dużo lepsze, aniżeli tłuszcz kokosowy. Tłuszcz kokosowy zawiera dużo długołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych, jak smalec czy masło. Ale ma też bogatą frakcję steroidów roślinnych, co trzeba by mu zaliczyć na plus. Oliwa wydaje się jednak dużo zdrowsza - z uwagi na wysoką zawartość [...]
[...] olej kokosowy) 100 g dostarcza 99,5 g tłuszczu, w tym: 45 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 44 g jednonienasyconych i 8 g wielonienasyconych do czego do smażenia mięs i ryb; smalec skraca czas smażenia, nie wsiąka w mięso, nie zmienia się w truciznę pod wpływem temperatury dla kogo dla ludzi zdrowych nie dla dzieci, osób starszych, ludzi z [...]
lukakozi - akurat obawa przed cholesterolem pokarmowym jest zbyt daleko posuniętą, to raz - a dwa smalec zawiera go nie za wiele. Zachecam do zpoznania się z literaturą fachową na temat wpływ cholesterolu pokarmowego na rozwój chorób układu krązenia, choćby: Fernandez ML. Rethinking dietary cholesterol. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2012 [...]
[...] A to czego używa się do produkcji jest czasami w hmmm.... nie najlepszym stanie. Mozna przecież dostać masło z prawdziwych orzechów Smażyć - masło klarowane, olej kokosowy, smalec. Takie tłuszcze które mają wysoką temperaturę dymienia. To co smażysz bardzo krótko - możesz i na zwykłym maśle albo oliwie. Ale podkreślam - króciutko. Olek kokosowy [...]
Masło lub smalec ? przecież to wszystko tłuste. Spytam tak na czym najlepiej smażyć Mięso , ryby , jaja ? u mnie: - masło klarowane - smalec - olej kokosowy